Ny lærebok i tysk grammatikk!
Rapport fra de to forfatterne: Kristin Børde Elstrand og Stine Oswald Komma
I januar ble førsteutgaven av vår nye bok Tysk grammatikk. Oversikter og oppsummeringer gitt ut hos Cappellen Damm Akademisk. Formålet med boken var å gi norske tyskstudenter en kortfattet oversikt over de sentrale reglene og begrepene i den tyske grammatikken. Boken egner seg også godt for tysklærere og elever i den videregående skolen som ønsker ekstra fordypning eller faglig utfordring.
Som norske tyskstudenter ved UiO følte vi ofte at det manglet oversiktelige og konsise oppsummeringer av de viktigste temaene i tysk grammatikk samlet på et sted.
Høsten 2020 arbeidet vi som læringsassistenter i tysk grammatikk ved Universitetet i Oslo. Til disse samlingene lagde vi kortfattede oversikter på de ulike temaene fra forelesnignene. Vi erfarte at dette hjalp de norske tyskstudentene, og vi fikk gode tilbakemeldinger på nytteverdien av det vi hadde laget. Vi samlet derfor alle notatene og oversiktene våre fra samlingene, videreutviklet dem og gjorde dem om til en bok. Nå, omtrent tre og et halvt år etter at vi begynte så smått med dette prosjektet, gjorde publiseringstøtte fra Willy-Brandt-Stiftelsen det mulig for oss å gi ut boken. Vi er veldig stolte av å endelig kunne vise fram det vi har jobbet med. Prosessen med å skrive og gi ut bok var også svært lærerik for oss, og vi sitter igjen med mange gode erfaringer som vi tar med oss videre.
Vi håper at denne boken nå kan fungere som en støtte for den norske tyskstudenten, og i forlengelsen av dette føre til glede og engasjement rundt det tyske språket.
*Utdrag fra boken
Kilde: Elstrand & Kommma (2024), ss. 75-76
9 Setningsanalyse: syntaktiske funksjoner og semantiske roller
I en setning har de ulike leddene ulike roller. Setningsanalyse går ut på å identifisere disse rollene. Det hjelper oss til å forstå språket bedre, og det kan være en god hjelp når man skal oversette. I dette kapittelet gjennomgår vi grunnleggende setningsanalyse. Hvilke er de vanligste setningsleddene, og hva kjennetegner dem?
Som nevnt i bokas innledning kan vi skille mellom form og funksjon. I del 1 har vi først og fremst sett på ordklassene og deres bøyingsmønstre. I kapittel 7 i del 2 har vi sett på ulike frasetyper og hva som kjennetegner dem. Videre i dette kapittelet tar vi hovedsakelig for oss tema funksjon, når vi ser på hvordan de ulike frasene opptrer i setninger.
9.1 Verbal
Verbalet uttrykker handlingen i setningen, altså det som skjer eller gjøres. Verbaler består av ett finitt verb pluss eventuelle tilhørende infinitte verbformer (jf. kapittel 1.1 i del 1). Et verbal vil altså så godt som alltid inneholde ett finitt verb (ikke flere), og kan inneholde flere infinitte verb (jf. kapittel 1 i del 1).
Det finitte verbet skal bøyes etter subjektet i setningen. Dersom det ikke finnes noe subjekt i setningen, det vil si dersom setningen er subjektløs, bøyes det finitte verbet i 3. person singular, som her: gestern wurde viel gegessen und getrunken.*