To små pæretrær, Edvard Munch i Tyskland, en tysk president, en norsk statsminister og mange gode hjelpere - en tysk-norsk fortelling
I juni 2024 kom de første kartene på de to pæretrærne foran Munchmuseet i Oslo. Trærne ble plantet i november 2021 og er nå på god vei til å vokse seg store. Trærne er en felles gave fra Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og foreningen «Edvard-Munch-Haus Warnemünde e.V.», med støtte fra Gymnasium Carolinum, Neustrelitz. Da Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besøkte Norge 4. november 2021, ble de dengang to små pæretrærne «innviet» foran det nye Munchmuseet i Oslo. Historien bak illustrerer forbindelsene Edvard Munch hadde til Tyskland og gjenspeiler samtidig dagens gode norsk-tyske forhold.
Sommeren 1907 reiste Edvard Munch til den lille tyske badebyen Warnemünde, hvor han leide et lite fiskerhus i halvannet års tid. Han tilbrakte tiden med å arbeide og komme til hektene etter en dyp livskrise. I Warnemünde malte han blant annet bildeserien «Det grønne værelset» og dro på flere turer til Berlin, der han arbeidet på et bestillingsverk til Max Reinhardts kammerspill-scene ved Deutsches Theater Berlin. I hagen bak fiskerhuset stod et gammelt pæretre som ble et yndet motiv for Munch. Gjennom maleriet «Gammel mann i Warnemünde» lot han både fiskerhusets eier, losen Carl Nielsen, og pæretreet inngå i kunsthistorien. Huset er i dag et sted hvor norske og tyske kunstnere kan komme for å bo, arbeide og holde utstillinger. Det blir drevet av foreningen Edvard-Munch-Haus Warnemünde som ble tildelt Willy Brandt-prisen i 2014. Og pæretreet som Munch foreviget? Det har stått der hele tiden – helt frem til september 2019, da det over 200 år gamle treet ble sterkt skadet i en storm. I november samme år tok Henry Tesch, som i flere år var styreleder for Munch-Haus-foreningen og som også er styremedlem i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og rektor ved Gymnasium Carolinum, initiativ til å få dyrket frem en avlegger fra det opprinnelige treet som kunne plantes der det gamle treet stod.
I tillegg fikk han dyrket frem to små trær til ved den tradisjonsrike Hinrichs planteskole i Kröpelin. Og med hjelp fra Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen startet så i 2020 et arbeid for å få trærne til Norge – som gave til det nye Munchmuseet. Både Munchmuseet og dets eier Oslo kommune var begeistret for ideen fra første stund. Da Oslo er en av få regioner i Norge, hvor sykdommen «pærebrann» ikke finnes, og reglene for innførsel av frukttrær derfor er særlig strenge her, måtte det imidlertid gjøres en grundig jobb både på tysk og norsk side for å få utstedt de nødvendige sertifikatene som dokumenterer at trærne er helt friske og skadefrie.
12. oktober 2021 fikk vi dispensasjon for å innføre trærne. Vi utarbeidet tolldokumenter og fikk FREJA Transport & Logistics til å frakte trærne til Norge – i første omgang til Seim Trær og Planter As i Østfold, hvor de ble undersøkt av norske myndigheter. 3. november ble trærne plantet av Solveig Elisabeth Skjelbred Torp fra Braathen Landskapsentreprenør As foran inngangspartiet til Munchmuseet. Samme kveld fikk vi grønt lys fra Tysklands ambassade i Oslo - Deutsche Botschaft Oslo og Utenriksdepartementet (Norge) til at den tyske presidenten og statsminister Jonas Gahr Støre (som for øvrig begge ble tildelt Willy Brandt-prisen i 2013 for sin innsats for de tysk-norske forbindelsene mens de begge var utenriksministere) kunne legge inn et stopp foran trærne under sitt felles besøk på Munchmuseet, for å "innvie" dem. Sverre Myrli, styreleder i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, var sammen med styremedlem Ingjerd Schou til stede og kunne fortelle historien om trærne.
To små trær, Edvard Munch, en president, en statsminister og mange gode hjelpere: hjertelig takk til alle som har hjulpet oss med å skape denne fortellingen.
Bilderettigheter for maleriet av Munch: Edvard Munch: Alter Mann in Warnemünde, 1907, Öl auf Leinwand, 153 × 149 cm, foto © Munchmuseet. Takk til Munchmuseet for at vi fikk bruke dette bildet :-)