32 lektorstudenter fra NTNU på studiereise til Berlin
Studentenes egen rapport fra reisen
Lektorutdanningen i Realfag ved NTNU har tidligere ikke hatt mulighet til å dra på faglige ekskursjoner, i motsetning til andre realfagsstudier ved NTNU. Dette ønsket vi i kull 2020 å gjøre noe med, og derfor arrangerte vi den første faglige ekskursjonen for vårt studie til Berlin. Vi fikk økonomisk støtte fra Stiftelsen Willy Brandt, og turen ble en svært vellykket opplevelse. Hele 32 studenter fra klassen deltok på turen, som varte fra 11. til 18. juni 2023, og vi utforsket ulike deler av hovedstaden.
Den første dagen besøkte vi den norske ambassaden, hvor vi fikk en omvisning både i den norske ambassaden og de andre nordiske ambassadene. Vi hadde også gleden av å snakke med ambassaderåd og spesialutsending for forskning og utdanning. Samtalene inkluderte temaer som tysk-norsk samarbeid og utdanningsmuligheter i Tyskland. Senere på dagen besøkte vi Felix Mendelssohn Bartholdy videregående skole (FMB), hvor vi fikk innsyn i hvordan norske utvekslingsstudenter opplevde skolegang i Tyskland. Vi hadde også en interessant samtale med en norsk-lærer ved skolen, som forklarte forskjeller i undervisningsmetoder mellom Norge og Tyskland. Dette var et besøk vi alle satte stor pris på.
Neste dag besøkte vi det tekniske universitetet og deltok på et foredrag fra MATH+ Berlin Mathematics Research Center. Her fikk vi innsikt i deres arbeid, spesielt deres innsats for å øke matematisk engasjement i skolen. Vi fikk også en omvisning i universitetets ulike 3D-labs og en teoretisk forklaring på hvordan de benyttes og hva de brukes til.
Senere på ekskursjonen besøkte vi Sachsenhausen, hvor vi hadde en guidet tur gjennom hele konsentrasjonsleiren. Selv om dette kanskje ikke var direkte relevant for realfagsstudiene våre, opplevde vi likevel besøket som viktig og verdifullt.
Vi besøkte også Phorms videregående skole, hvor vi hadde muligheten til å snakke med tyske privatskoleelever. Denne skolen var annerledes enn FMB, og vi kunne sammenligne erfaringene vi gjorde oss og det vi hørte fra realfagsstudenter og lærere ved begge skolene. Vi fikk også etablert god kontakt med ansatte og rektor, som viste interesse for samarbeid og muligheter for utenlandspraksis ved denne skolen – noe flere av oss syntes var veldig interessant.
På flere av dagene besøkte vi ulike museer, hvor studentene kunne velge det som var mest relevant for spesialiseringene innenfor realfagene våre. Vi besøkte blant annet Naturkunde, Tekniske museum, Futurum og Botanisk hage. I tillegg tilbrakte vi lørdagen på Lange Nacht der Wissenschaften, hvor det ble arrangert ulike realfaglige foredrag og show rundt om i Berlin. Her kunne vi i klassen, på grunn av ulike fagretninger, melde seg på det som interesserte oss mest innenfor egne fagfelt (Fysikk, biologi, kjemi, IT, matte).
Alt i alt har vi hatt en svært variert opplevelse, både innenfor realfag og pedagogikk, og vi er svært fornøyde med hvordan turen har vært. Vi har lært mye og fått oppleve mye nytt, samtidig som turen har styrket samholdet i klassen. Vi er veldig takknemlige for muligheten til å dra på denne turen, og vi håper at fremtidige klasser også vil få anledning til å reise på tilsvarende ekskursjoner til Berlin. En stor takk rettes til Willy Brandt-stiftelsen for deres bidrag som hjalp oss til å enklere kunne muliggjøre denne turen.