Mer enn en korpstur
Rapport fra da Røra Hornmusikklag besøkte sine venner i Eichhofner Dorfmusik i Bayern i august 2023
Det musikalske samarbeidet og vennskapet mellom Røra Hornmusikklag og tyske Eichhofner Dorfmusik har bestått i 30 år, og det ble markert med at 40 rørbygger tok turen til Bayern i august.
Korpsene fikk sett litt mindre kjente steder, men ikke mindre interessant av den grunn. Besøk hos produksjonsbedrifter med friske råvarer og lange tradisjoner sto på programmet; et whiskydestilleri med historie fra år 779, da fem skotske munker etablerte seg ved alpeinnsjøen Schliersee, så et lite samvirkebryggeri som så dagens lys i 1898 og som brygger en million liter øl i året. Og ikke minst besøket hos dirigenten Hardl, som er melkebonde. Fra hans idylliske gård produseres det 26 ostetyper, og fra trøa har kyrne panoramautsikt over bayerske, bølgende beiter, Salzburg i øst og Zugspitze i vest. Sound of music? Ja, omgivelsene og innpakningen stemte uten tvil, mens lyden av gammeldansmusikk fra Jämtland framført av en rørbygg på trekkspill løftet stemningen enda et hakk.
Medlemmene i vertskorpset åpner dørene for sine gjester, for privat innkvartering har vært en forutsetning fra første stund. Bordene bugner av lekre retter til hvert eneste måltid. Praten flyter kanskje ikke like lett, trøndersk/norsk og bayersk/tysk kan by på utfordringer, men med fingerspråk og god vilje forstår man hverandre likevel. At man er velkommen er det ingen tvil om.
Utgangspunktet for samarbeidet var musikk. Nå var rørbyggene invitert som æresgjester på en tradisjonell Volksfest, der ALLE andre enn rørbyggene var iført tradisjonell lederhosen og dirndlgwand. Likevel – under oppmarsj og parade var Oscar Borgs «Den norske løve» like stolt som alltid.
Høydepunktet for besøket i Bayern må sies å være en jubileumskonsert – Freundschaftskonzert i deres «Gemeinschaftshaus», som for øvrig er bygget med inspirasjon fra Røra Samfunnshus. Og for å sette en ekstra spiss på jubileet var komponisten og musikeren Jan Magne Førde invitert med. Han satte et uforglemmelig preg på konserten. Konserten åpnet med Eichhofner Dorfmusik som spilte nyere korpsmusikk, mens det mellom stykkene ble delt muntre anekdoter og tilbakeblikk på møter gjennom tredve år. Røra Hornmusikklag hadde en avdeling med solister: Ole Edvard Letnes på sang og Anita Langland på saxofon, før Jan Magne Førde ble introdusert. Røra Hornmusikklag spilte fire nummer med Førde som solist på hans egne låter, før konserten nådde sitt høydepunkt med begge korpsene på scenen. Jan Magne Førde hadde skrevet og arrangert egne stykker til denne anledningen, og disse ble framført med han som solist som finale på konserten – og på turen. Om stemningen var god? Ja. Om taket løftet seg? Ja! Om vennskapet fortsetter og det blir en ny gjenvisitt på Røra om et par år? Ja, uten tvil!
Det er noe unikt med dette samarbeidet som går utover det språklige, musikalske, utover landskap og skummende øl. Willy Brandt-stiftelsen har også sett dette: Det unike ligger i å komme hverandre litt nærmere. Bo hos hverandre, bety noe for hverandre. Snakke om hvor liten verden er og hvor like vi tross alt er. Røra Hornmusikklag er ikke på ferie som turister hos Eichhofner Dorfmusik, det er helt enkelt ekte vennskap det er snakk om.