Willy Brandt - et liv i politikkens tjeneste
Han var en av det 20. århundrets mest innflytelsesrike politikere. I vår tid søkes det ofte etter enkle løsninger og populismen brer om seg. Det er det motsatte av det Willy Brandt stod for gjennom hele sitt liv: han gikk inn for partisipasjon, dialog, demokrati og møter mellom mennesker. På disse sidene finner du informasjon om personen Willy Brandt og arbeidet som betydde mye for ham - og som stadig er relevant for oss, i vår tid.
Herbert Ernst Karl Frahm ble født i Lübeck 18. desember 1913, hvor han vokste opp hos sin mor, Martha Frahm, som var ansatt i en forretning. Faren, læreren John Möller fra Hamburg, møtte han aldri.
I 1933 , da han var 19 år gammel, reiste han via Danmark til Norge, bort fra nazistenes herredømme. I Tyskland hadde han vært aktiv i det "sosialistiske arbeiderpartiet", hadde engasjert seg i motstandsarbeidet mot nasjonalsosialistene og stod i fare for å bli arrestert. Han hadde tatt dekknavnet Willy Brandt og fant raskt fotfeste i Arbeiderparti-miljøet. I Norge skrev han en rekke artikler om hvordan forholdene artet seg under Hitler-regimet i Tyskland og la stor vekt på å formidle at det fantes et «annet» Tyskland enn det nasjonalsosialistiske.
Da Norge ble okkupert i 1940 måtte Willy Brandt flykte til Stockholm, hvor han var tok del i det norske miljøet, arbeidet videre som forfatter og journalist, engasjerte seg i politiske debatter om et fredelig Europa etter krigen. Mens han var i Sverige fikk han norsk statsborgerskap, og det beholdt han helt til han vendte tilbake til Tyskland i 1947.
Tilbake i Tyskland startet han sin store karriere som politiker. Han ble medlem av Forbundsdagen i 1949, og under den kalde krigen var han borgermester i Berlin (1957-1966). Bildene fra John F. Kennedys besøk i Willy Brandts Berlin, da Kennedy holdt sin berømte ”Ich bin ein Berliner”-tale, gikk verden over.
Brandts mangeårige kamp mot nazismen hadde gitt ham tillit både i østlige- og vestlige deler av Europa, og det kunne han bygge videre på da han ble Vest-Tysklands utenriksminister (1966-1969) og senere forbundskansler (1969-1974).
I 1971 ble han tildelt Nobels fredspris for sin avspenningspolitikk overfor Øst-Europa. Den som overrakte ham prisen var forøvrig Aase Lionæs, leder av den norske Nobelkomitéen, som Willy Brandt var blitt kjent med helt i begynnelsen av sin tid i Norge.
På sine eldre dager opplevde han å se resultatene av den ”østpolitikken” han hadde ført, da Berlinmuren falt i 1989 og ikke bare Tyskland, men også Europa vokste sammen igjen. Han var selv til stede i Berlin under feiringen av gjenforeningen 3. oktober 1990.
Willy Brandt beholdt kontakten til Norge gjennom hele sitt liv, og holdt også sine gode norske språkkunnskaper vedlike. Årene han tilbrakte i Norge satte spor hos ham. Som du kan lese i professor Einhart Lorenz artikkel (under overskriften "Willy Brandt og Norge" øverst på denne siden) lærte Willy Brandt mye fra Norge, men han lærte også nordmenn mye. Som politiker i Tyskland opplevde han støtte fra norske kollegaer og selv engasjerte han seg for norske interesser, ikke bare i Tyskland, men også internasjonalt.
Et besøk verdt
Den tyske "Bundeskanzler Willy-Brandt-Stiftung" ble etablert i 1994 og er en av de fem stiftelsene som Forbundsrepublikken Tyskland har etablert til minne om politikere. Stiftelsen er partipolitisk nøytral og eier blant annet to fine museer som gir omfattende innblikk i Willy Brandt og hans liv: "Forum Willy Brandt Berlin" og "Das Willy-Brandt-Haus" in Lübeck:
I Forum Willy Brandt Berlin som ligger i Behrenstraße 15, vises en utstilling om Willy Brandt og hans liv som borgermester i Berlin, utenriksminister og forbundskansler. Også hans tid i Norge er viet plass i utstillingen. Utstillingen inneholder en rekke gjenstander og multimediale elementer. I lokalet holdes også omvisninger, workshops og seminarer.
Willy Brandt-huset i Willy Brandts hjemby Lübeck åpnet for publikum i 2007. Huset ligger i sentrum av hansabyen Lübeck, i Königstraße 21. Den tyske stiftelsen "Bundeskanzler Willy Brandt Stiftung" eier huset som i dag drives som et museum. Lübeck har ett hus til hver av sine tre Nobelprisvinnere - de to andre er litteraturprisvinnerne Thomas Mann (1929) og Günter Grass (1999).
MER INFORMASJON OM WILLY BRANDT
Omfattende online-biografi
Den store og omfattende multimedia online-biografien om Willy Brandt stod ferdig og klar til bruk i 2017. Portalen er laget av den tyske "Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung" i samarbeid med Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og presenterer et dypdykk i Willy Brandts politiske og private liv. Portalen er laget på tre språk: norsk, tysk og engelsk.
Online-biografien om Willy Brandt
Filmklipp fra NRKs arkiv
Willy Brandt, tysker, nordmann, berliner og europeer. NRK.
Utdeling av Nobels Fredspris til Willy Brandt i 1971. NRK.
Willy Brandts Nobelforedrag. NRK.
Klipp fra norske aviser
Da tårene trillet fra Willy Brandts kinn. Dagbladet 08.11.2014.
En elsket tysker. Dagsavisen 12.04.2013.
En leder med varig innflytelse. Aftenposten 18.12.2013.
Knefall for historien. Dagbladet 13.04.2010.
Et lille stykke Norge - midt i Lübeck. Aftenposten 24.08.2008.
Willy Brandts glemte budskap. Morgenbladet, 12.11.1999.
Tekster om Willy Brandt på norsk
Lorenz, Einhart: Willy Brandt. Et politisk liv. Res Publica 2013, artikkel i Dagsavisen 12.04.2013
Tekster og bøker av Willy Brandt på norsk og svensk - tilgjengelig online hos Nasjonalbiblioteket
Det organiserte vanvidd. Våpenkappløp og verdenssult. Cappelen, 1986 Les hele boken ...
Brandt-Kommisjonens rapport: Nord - sør. Et program for å overleve. Tiden 1980 (med forord av Thorvald Stoltenberg) Les hele rapporten ...
Frihet til venstre. Erindringer 1930-1950. Cappelen 1983 Les teksten ...
To fedreland. Skrifter i emigrasjon. Tiden 1966 Les hele boken ...
Møter og minner. Erindringer, 1960-1975. Cappelen 1977 Les hele boken ...
Min vei til Berlin. Cappelen 1960. - 242 Les hele boken ...
Tyskland under Adenauer. Aschehoug 1954 Les hele boken ...
Forbrytere og andre tyskere. Aschehoug 1946 Les hele boken ...
Oslouniversitetet i kamp. Utrikespolitiska institutet, Stockholm 1943 Les teksten ...
Kriget i Norge 9. april - 9. juni 1940. Stockholm, Bonnier, 1941 Les hele boken ...