I 2000 lanserte de to vennene Thorvald Stoltenberg og Egon Bahr den politisk uavhengige norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen. Bakgrunnen for initiativet var at den norske regjeringen hadde lagt frem sin første Tysklandsstrategi året før, samtidig med at utenriksdepartementet foreslo å opprette en norsk-tysk stiftelse med navn etter Willy Brandt.
Tysklandsstrategien har senere blitt fornyet flere ganger, senest i mars 2024. Formålet med strategien er å styrke forbindelsene mellom Tyskland og Norge samt å skape større interesse for Tyskland i Norge. Dette er også målsetningene for stiftelsen som arbeider for å fremme gjensidig kunnskap og skape mer norsk-tysk samarbeid på områder som kultur, næringsliv, utdanning, språk, politikk og samfunn og språk.
”Stiftelsen var et barn av den fornyede interessen for Tyskland og tyske forhold”, sa Thorvald Stoltenberg i 2010, da stiftelsen feiret 10-års jubileum. Han siktet til normaliseringsprosessen etter krigen som først skjøt fart på det økonomiske området rundt 1980, da de store gass-avtalene mellom Norge og Tyskland ble inngått. Etter hvert grep interessen for Tyskland om seg på stadig flere områder i samfunnet, ikke minst også i det politiske miljøet. Murens fall i 1989 og gjenforeningen året etter bidro naturligvis til å styrke interessen ytterligere. Tidlig i 1990-årene var det etablert omfattende forbindelser mellom Norge og Tyskland, og ”mange av oss så et behov for å understøtte denne interessen for det tyske med mer utveksling og mer menneskelig kontakt”, sa Stoltenberg i sitt tilbakeblikk på stiftelsens tilblivelse.
I dag er forholdet mellom Norge og Tyskland preget av åpenhet og gjensidig forståelse. I løpet av de 17 årene som har gått siden stiftelsen ble grunnlagt har Tyskland befestet sin stilling som en av Norges aller viktigste partnere på de fleste områder i samfunnet. I takt med denne utviklingen har behovet for kunnskaper om Tyskland og tysk språk vokst til nye høyder, og fra tysk side gjør det seg gjeldene en stadig større interesse for kontakt og samarbeid med Norge.
Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen er den eneste institusjonen som utelukkende fokuserer på de gjensidige tysk-norske interessene i begge land. Stiftelsen er veletablert og drives av et motivert personale som har mange års erfaring fra tysk-norsk arbeid innenfor en rekke forskjellige samfunnsområder. Stiftelsen har bred politisk støtte i begge land, noe som blant annet kommer til uttrykk ved at styret er sammensatt av tyske og norske politikere fra forskjellige partier.
Gjennom de 21 årene som stiftelsen har eksistert, har den etablert seg og funnet sin plass. De tre bæresøylene for stiftelsens aktiviteter består i å tildele midler til prosjekter som bidrar til utveksling mellom de to land, den årlige utdelingen av ”Den norsk-tyske Willy Brandt-prisen” samt regelmessige arrangementer i begge land.
Her kan du se kortfilmen vi laget i forbindelse med stiftelsens 20-årsjubileum i 2020. Samtidig utarbeidet vi også en liten brosjyre med informasjon om stiftelsen.
Den norske regjeringens "Tysklandsstrategi"
Den norske regjeringens tysklandsstrategi har vært et viktig virkemiddel i arbeidet med å styrke de norsk-tyske forbindelsene, helt siden den først ble fremlagt i 1999 og ble møtt med stor interesse i både Norge og Tyskland. Strategien ble revidert i 2007, og samme år supplert med en egen handlingsplan. En ny revisjon fulgte i 2014, og så i 2019. Regjeringens nye tysklandsstrategi ble lansert i 2024. Utenriksminister Espen Barth Eide hadde den med til Berlin i mars 2024, da han møtte sin tyske kollega Annalena Baerbock. Strategien fremhever fem hovedtemaer som er viktige for Norge i utviklingen av samarbeidet med Tyskland i årene som kommer: Felles verdier, utenriks- og sikkerhetspolitikk, grønn omstilling og økonomisk samarbeid, trygghet og velferd, og kunnskap og kultur. Tysklandsstrategien 2024
Egon Bahr
Egon Bahr, født i Treffurt, Thüringen i 1922, var en av Willy Brandts aller nærmeste medarbeidere. Han startet sin karriere som journalist i Berlin, hvor han var korrespondent for "Tagesspiegel" fra 1948-1950 og deretter sjefredaktør for radiosenderen RIAS. I 1960 ble han sjef for Berlins presse- og informasjonsbyrå, og da Willy Brandt ble utenriksminister i 1966 ga han Bahr stilling som spesialambassadør i det tyske utenriksdepartementet. I 1969 var han statssekretær for Willy Brandt i "Bundeskanzleramt". Egon Bahr var medlem av den tyske forbundsdagen fra 1972 til 1990 MdB. I 1976 var han partisekretær fordet tyske arbeiderpartiet, SPD. Bahr var Vest-Tysklands representant ved forhandlingene med DDR, bl.a. ved undertegnelsen av Grundlagenvertrag i 1972. Han regnes som arkitekten bak SPDs "Ostpolitik". Egon Bahr regnes som en av nøkkelpersonen bak samlingen av Øst- og Vest-Tyskland. Fra 1984 til 1994 var Egon Bahr direktør for "Institut für Friedensforschung und Sicherheitspolitik" i Hamburg. Han døde 20. august 2015. Et av de mange sitatene han ble kjent for, var "Verstand ohne Gefühl ist unmenschlich; Gefühl ohne Verstand ist Dummheit" (forstand uten følelser er umenneskelig, følelser uten forstand er dumhet). Her kan du lese nekrologen som Thorvald Stoltenberg og Bjørn Tore Godal skrev i Aftenposten...
Thorvald Stoltenberg
Politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg, født i Oslo i 1931, var gjennom sin karriere både forsvarsminister, utenriksminister, fredsmegler og FNs høykommissær for flyktninger. Han døde i Oslo 13. juli 2018.
Minneord over Thorvald Stoltenberg, født 8. juli 1931, død 13. juli 2018 ...